
SSFs generalsekreterare Pernilla Bonde talade om ekonomiska stödsystem under RIM. Foto: A-K Jejlid/SSF.
Strategier, trygghet och inflytande i fokus på Riksidrottsmötet 2025
Riksidrottsmötet, RIM, 2025 är avslutat – och Svenska Skidförbundet har haft en stark närvaro under en helg som präglades av viktiga beslut, nya strategier och högtidliga utmärkelser.
– Det som verkligen värmde under RIM var att se så många ta plats i talarstolen, från både små och stora förbund, för att dela med sig av sina perspektiv. Det är i sådana stunder vår demokrati verkligen lever: när vi möts öppet, lyssnar respektfullt och vågar vara transparenta, även i komplexa frågor, säger Svenska SKidförbundets generalsekreterare Pernilla Bonde.
Trygghet, inflytande och framtidsvisioner
Under helgen fattades flera avgörande beslut om idrottens framtid, bland annat:
Trygg idrott
Nya stadgeändringar och skärpta reglementen antogs för att stärka tryggheten inom idrotten, bland annat införs ett nytt bestraffningsreglemente som börjar gälla den 1 januari 2027. Insatser för ökad kunskap och uppföljning ska skapa säkrare miljöer för barn och unga.
LÄS MER: Krafttag för en trygg idrott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (länk till rf.se)
SSFs kommentar: De ändringar som beslutats kommer framförallt bidra till det proaktiva arbetet. Det är viktigt att vi tillsammans ska känna att idrott är roligt och lustfyllt. Här har RF genomarbetade och relevanta stadgeändringar som kommer att bidra till ett bättre Idrottssverige.
Svensk idrott 2035
Nya strategier pekar ut vägen mot visionen att bli världens bästa idrottsrörelse – inkluderande, hållbar och livslång. Många barn börjar idrotta i förening när de är små, men alltför många slutar i tidiga tonår. I strategin Svensk idrott 2035 betonas vikten av en utmanande, flexibel och rolig idrott som är trygg och inkluderande. Genom de nya strategierna vill idrottsrörelsen skapa förutsättningar för att fler ska vilja – och kunna – idrotta hela livet.
LÄS MER: Idrottsrörelsen mot 2035 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (länk till rf.se)
SSFs kommentar: RFs fokusområden för framtiden betonar att bredd- och elitidrott är "delar av samma helhet". Det handlar bland annat om mångfald och inkludering. Vi som förbund behöver öppna dörrarna mer. Fler föreningar bör erbjuda prova-på-verksamhet samt inkludera paraidrott och personer med NPF. Vi ska också bli bättre på att ta hjälp av våra kunniga RF-SISU-konsulenter. Det säkerställer att viktig kunskap sprids inom och mellan föreningar. Anläggningsfrågan är grundläggande för att idrott ska kunna bedrivas. Här har SSF goda förutsättningar att stötta föreningar med information och hjälp för att bevara och utveckla anläggningar.

SSFs initiativ Unga ledare på snö träffades på Bosön i höstas. Foto: SSF
Barns och ungas inflytande
Deras röster lyftes särskilt under mötet, och det beslutades att inflytandet ska förstärkas inom hela idrottsrörelsen, bland annat genom att inkludera unga i befintliga styrelser och maktstrukturer samt att inrätta ett centralt ungdomsråd. Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna ska ge medlemsförbunden både stöd i förändringsprocess och ekonomiskt stöd för att kartlägga sitt nuläge och identifiera hinder i sin organisation.
LÄS MER: Barns och ungas inflytande stärks Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (länk till rf.se)
SSFs kommentar: SSF har de senaste två åren arbetat målmedvetet för att stärka ungas inflytande inom organisationen. Genom att delta i RFs ledarskapsprogram och skapa nätverk samt mötesplatser har unga ledare fått möjlighet att utvecklas, utbyta erfarenheter och ta plats i arbetsgrupper samt beslutande organ. Initiativet kallas 'Unga ledare på snö'.
Flera unga ledare från olika specialidrottsförbund deltog under RIM. Det centrala ungdomsråd som nu bildas för att vara rådgivande till Riksidrottsstyrelsen är en viktig seger för ungas delaktighet, och Svenska Skidförbundet uppmanas att följa efter.
Ekonomiskt stöd
Beslut fattades om att behålla taket för det ekonomiska stödet till specialidrottsförbunden på 10 procent istället för Riksidrottsstyrelsens förslag att höja taket till 12 procent. Den så kallade takregeln är kopplat till stöd till medlemsförbundens centrala verksamhet och påverkar inte stödet till idrottsföreningarna. Fokus ligger fortsatt på föreningslivet och utvecklingsstöd. Vuxenstödet som enskilt verksamhetsstöd tas bort, men från och med 2028 kommer ett nytt strategistöd införas. Stödet till äldre, 65+, som är en viktig del av vuxenidrott, kvarstår eftersom regeringen öronmärkt ett särskilt stöd till äldre.
LÄS MER: Taket i det ekonomiska stödet kvar på tio procen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.t (länk till rf.se)
SSFs kommentar: Föreningarnas roll kommer fortsatt väga tungt vid fördelning av ekonomiskt stöd, men framöver kommer antalet registrerade utövare och aktivitetsledare att väga mest i bedömningen. Detta ersätter det tidigare kriteriet ”Aktiv i idrott”. Det är därför av största vikt att samtliga föreningar säkerställer att medlemsregistren är aktuella, med korrekt angivna roller för utövare skidor/snowboard samt aktivitetsledare skidor/snowboard. Vi uppmanar samtliga föreningar att gemensamt ta ansvar för att denna uppdatering genomförs. Vid frågor, ta kontakt med respektive idrottskonsulent eller Svenska Skidförbundets kansli.
Läs mer om fler beslut, tal och höjdpunkter från Riksidrottsmötet www.rf.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Val till Riksidrottsstyrelsen och förtjänstmedalj
Svenska Skidförbundets (SSFs) delegation på plats i Göteborg bestod av Maria Krafft Helgesson, Johan Starck och Stefan Bessman från styrelsen, generalsekreterare Pernilla Bonde, Mattias Claesson, strategisk kommunikationschef och utbildningsansvarig Anna-Karin Jejlid.
En särskilt intensiv helg blev det för Maria, som under lördagen meddelades som ny t.f. förbundsordförande i SSF och dagen efter valdes in som ledamot i Riksidrottsstyrelsen. Två stora utnämningar, på lika många dagar, något som visar på ett stort förtroende för hennes starka ledarskap inom svensk idrott.

Maria Krafft Helgesson valdes in i Riksidrottsstyrelsen.. Foto: A-K Jejlid/SSF
– Det har verkligen varit några omtumlande dagar. Jag är hedrad över förtroendet, både från Svenska Skidförbundet och Riksidrottsförbundet. Nu ser jag fram emot att vara med och bidra till en fortsatt stark, trygg och inkluderande idrottsrörelse, säger Maria Krafft Helgesson.
Valen under Riksidrottsmötet innebar också ett fortsatt förtroende för Anna Iwarsson, som omvaldes till ordförande i Riksidrottsstyrelsen och förbundsstyrelsen (dvs styrelserna för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna).
Samtidigt avslutade Stefan Bessman sitt uppdrag i Riksidrottsstyrelsen, efter att ha valt att inte kandidera för en ny mandatperiod. Han avtackades på scen med blommor och varma applåder – en uppskattning för det viktiga arbete han utfört under sina 12 år i Riksidrottsstyrelsen.
– Det har varit ett hedersamt uppdrag där jag fått arbeta med engagerade människor för en starkare idrottsrörelse. Nu lämnar jag med stor tacksamhet och ser fram emot möjligheten att bidra på andra sätt, säger Stefan Bessman.

Stefan Bessman på scenen under RIM. Foto: Bildbyrån.
Svenska Skidförbundet tackar Stefan för hans värdefulla bidrag och engagemang inom svensk idrott.
En annan person med SSF-koppling som uppmärksammades var legendaren Rolf Hammar som tilldelades Riksidrottsförbundets förtjänstmedalj för betydande insatser för svensk idrott – en mycket välförtjänt utmärkelse. Rolf har en gedigen meritlista, bland annat som generalsekreterare i Vasaloppet och styrelseledamot i Svenska Skidförbundet, men även som ledamot i det internationella skidförbundet FIS. RFs förtjänsttecken är den högsta utmärkelse som delas ut inom svensk idrott.
– Jag är väldigt rörd över att få ta emot den här utmärkelsen. Det är ett fint erkännande som jag delar med alla fantastiska människor jag fått arbeta med genom åren, säger Rolf Hammar.

RFs förbundsordförande Anna Iwarsson delade ut förtjänsttecknet till Rolf Hammar. Foto: Bildbyrån.
2025-05-28
2025-05-28
Lotte Jernberg, SSF